Čokoladni Marcipan sa Orasima

Čokoladni Marcipan sa Orasima: novi način da se napravi stari favorit. 

Chocolate Walnut Marzipan Squares: a unique take on an old favorite.chocolate-marzipan-with-walnutsChocolate Walnut Marzipan Squares: a unique take on an old favorite.Chocolate Walnut Marzipan Squares: a unique take on an old favorite.Chocolate Walnut Marzipan Squares: a unique take on an old favorite.


Scale

Sastojci

  • MARCIPAN:
  • 400 grama petit beurre keksa (ili sličnog biskvit keksa)
  • 500 grama oraha bez ljuske
  • 400 grama šećera
  • 250 grama putera (narezanog na kriške)
  • ČOKOLADNI PRELIV:
  • 250 grama čokolade za kuhanje (razlomljene)
  • 1/2 šolje mlijeka
  • 1 supena kašika putera

Nacin pripreme

  1. Sameljite dobro keks, a zatim ga ostavite u jednu zdjelu. Sameljite dobro i orahe i ostavite ih u posebnu zdjelu.
  2. Stavite šećer u dublju šerpu, i prekrijte ga sa 16 supenih kašika vode. Kuhajte na najnižoj temperaturi do vrenja i često miješajte. Kada provrije, ostavite da vrije tačno dvije minute, a zatim isključite i sklonite sa ringle.
  3. U posebnu šerpicu dodajte iskomadanu čokoladu za kuhanje, i pomiješajte sa mlijekom i jednom kašikom putera. Uključite na najmanju temperaturu i pustite da se zajedno otope, povremeno miješajući. Kada se smjesa otopi, sklonite je sa ringle.
  4. Prespite samljeveni keks u šerpu sa vodom i šećerom, a zatim dobro promiješajte. Urežite puter i nastavite miješati. Na kraju dodajte orahe, i opet promiješajte dok se marcipan masa potpuno ne sjedini.
  5. Prebacite marcipan u tepsiju veličine 33x45cm. Rukama pritisnite smjesu sa svih strana dok se ne izjednači u čitavoj tepsiji (pri tom pazite da se ne opržite).
  6. Prelijte čokoladni preliv jednako preko marcipana. Ostavite da se ohladi, a onda izrezite na kockice veličine otprilike 5x5cm.

Dodatna upustva

Dobiti ćete oko 50tak kolačića sa ovom smjesom. Servirajte oko 2 po osobi.

Izvor: balkanlunchbox.com

The post Čokoladni Marcipan sa Orasima appeared first on Domaci Recept.


Izvor: http://bit.ly/2NNTRcf

Comments