Čokoladni Marcipan sa Orasima: novi način da se napravi stari favorit.
Scale
Sastojci
- MARCIPAN:
- 400 grama petit beurre keksa (ili sličnog biskvit keksa)
- 500 grama oraha bez ljuske
- 400 grama šećera
- 250 grama putera (narezanog na kriške)
- ČOKOLADNI PRELIV:
- 250 grama čokolade za kuhanje (razlomljene)
- 1/2 šolje mlijeka
- 1 supena kašika putera
Nacin pripreme
- Sameljite dobro keks, a zatim ga ostavite u jednu zdjelu. Sameljite dobro i orahe i ostavite ih u posebnu zdjelu.
- Stavite šećer u dublju šerpu, i prekrijte ga sa 16 supenih kašika vode. Kuhajte na najnižoj temperaturi do vrenja i često miješajte. Kada provrije, ostavite da vrije tačno dvije minute, a zatim isključite i sklonite sa ringle.
- U posebnu šerpicu dodajte iskomadanu čokoladu za kuhanje, i pomiješajte sa mlijekom i jednom kašikom putera. Uključite na najmanju temperaturu i pustite da se zajedno otope, povremeno miješajući. Kada se smjesa otopi, sklonite je sa ringle.
- Prespite samljeveni keks u šerpu sa vodom i šećerom, a zatim dobro promiješajte. Urežite puter i nastavite miješati. Na kraju dodajte orahe, i opet promiješajte dok se marcipan masa potpuno ne sjedini.
- Prebacite marcipan u tepsiju veličine 33x45cm. Rukama pritisnite smjesu sa svih strana dok se ne izjednači u čitavoj tepsiji (pri tom pazite da se ne opržite).
- Prelijte čokoladni preliv jednako preko marcipana. Ostavite da se ohladi, a onda izrezite na kockice veličine otprilike 5x5cm.
Dodatna upustva
Dobiti ćete oko 50tak kolačića sa ovom smjesom. Servirajte oko 2 po osobi.
Izvor: balkanlunchbox.com
The post Čokoladni Marcipan sa Orasima appeared first on Domaci Recept.
Izvor: http://bit.ly/2NNTRcf
Comments
Post a Comment