SASTOJCI:
-
½ kg brašna
-
300 ml tople vode
-
15 gr soli
-
fil po želji, predlažem 400 – 500 gr feta sir
-
maslac
PRIPREMA:
-
Ono što se navodi kao veoma važno jeste da se testo jako dobro umesi, dok ne postane skroz glatko.
-
Dakle, od brašna, vode i soli umesite glatko testo, meseći ga 30 – tak minuta.
-
Za to može poslužiti mikser sa nastavcima za mešenje ili mini pekara, ako imate program za mešenje testenine (bez dizanja, jer u ovo testo ne ide kvasac).
-
Ja sam koristila taj program, 3×15 minuta i odlično je umešeno testo.
-
U nedostatku tehnike i ruke će sasvim dobro poslužiti ali samo istrajno.
-
Domaći burek kao iz pekare i kao od šale.
-
Kada ste testo dobro umesili, podelite ga na 4 dela i pošteno namažite masalcom i od gore i od dole i ostavite na jednako namašćenu radnu površinu da se odmori pola satićka, prekriveno folijom (ili kesicama u mom slučaju).
-
Za to vreme pripremite fil. Ja sam ovaj put koristila neki sitan sir ali definitivno, kako sam gore rekla, feta sir daje mnogo ukusniji rezultat.
-
Dooooobro namastite radnu površinu.
-
Uzmite prvi komad testa, još ga dobro namastite od gore i dole i razvlačite ga nežno rukama po maaaasnoj podlozi, koliko god možete.
-
Kako ženica reče u receptu, može se desiti da pukne a to se meni naravno i desilo.
-
No, to nije nikakav problem. Krajeve testa takodje rastanjiti što bolje možete a ako ne ide, možete ih i odseći.
-
Kada ste rastanjili prvu koru, savijte je u kvadrat i pažljivo odložite sa strane.
-
Uzmite drugu koru i ponovite sve što i sa prvom, sem smotavanja.
-
Onda postavite smotanu prvu koru na ovu drugu i pospite polovinom fila.
-
Sada presavijte drugu koru preko fila, savijajući preko ćoškova, da se izbegne da dobijete konačan proizvod.
-
Domaći burek kao iz pekare i kao od šale kvadrat. Ponovo odložite pažljivo sa strane.
-
Ponovite postupak rastanjivanja treće kore, uzmite odložene smotane dve kore, postavite ih na treću, pospite ostatkom fila, ponovo smotajte preko prve dve i odložite.
-
Na kraju, razvucite četvrtu koru kao prethodne tri, uzmite smotane tri, stavite na razvučenu četvrtu koru i zamotajte četvrtu preko smotane tri.
-
Stavite u okruglu (a i ne mora) tepsiju i pravac u lernu ugrejanu na 200°C na pečenje sve dok burek ne porumeni a to bude nekih 30 – 40 minuta.
-
Kada je gotov, prevrnete ga na tanjir, isečete na komade i uživate u bureku koji ste potpuno sami pripremili!!!
-
Prijatno i verujte, recept je zaista odličan!
-
Potrebna je samo volja i hrabrost za prvi put!
Izvor: kuvajmo-blogovski.com
The post Domaći burek od feta sira, kao iz pekare! appeared first on Domaci Recept.
Izvor: http://bit.ly/2nH1xQV
Comments
Post a Comment