Krompir ćufte

Krompir ćufte
Krompir ćufte

Potrebno:

  • 1kg krompira
  • 2 jaja
  • 2 glavice crvenog luka
  • 3 česna bijelog luka
  • Pola pakovanja praška za pecivo
  • Oko 10 kašika brašna(količina zavisi od vrste krompira)
  • So, biber, vegeta, suhi peršun,malo ulja
  • 200ml vrhnja za kuhanje
  • mileram

Krompir oguliti i skuhati, dok se krompir kuha crveni i bijeli luk sitno isjeckati i ispržiti dok ne dobije lijepu boju.

Skuhan krompir dobro ocijediti od vode, malo prohladiti pa ispasirati, ja to radim rukom jer smjesa ne treba da je kao pire nego da ima manjih komadića krompira, pa mu dodati isprženi luk, suhe začine, jaja i brašno kašiku po kašiku dok ne dobijete malo čvršću smjesu koja se može oblikovati.

Zadnje dodati pola pakovanja praška za pecivo pa opet sve promiješati.

Vlažnim rukama praviti oblik kao hurmašice i redati u predhodno nauljenu tepsiju.

Malo preliti uljem po složenim ćuftama, peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200° oko pola sata, dok ne dobiju lijepu boju..pred kraj pečenja preliti sa vrhnjem za kuhanje i vratiti i rernu na još 5min.

Pečene premazati mileramom, prekriti većom tepsijom i ostaviti 10min,da se prohlade pa poslužiti.

Prijatno!

The post Krompir ćufte appeared first on Domaci Recept.


Izvor: http://bit.ly/2mbj6bK

Comments