Sastojci:
Za jednu koru
- 5 belanaca srednje veličine
- 6 kašika šećera
- 8 kašika mlevenih oraha
- 1 kašika brašna
- pola kesice praška za pecivo
(praviti 2 ovakve kore)
Fil
- 10 žumanaca
- 8 dcl. mleka
- 4 kašike šećera
- 2 pudinga od vanile
- 2 kašike brašna
- 180 g. šećera u prahu
- 250 g. maslaca ili margarina
- 10 čokoladnih bananica
- 180 g. napolitanki od lešnika
Za dekoraciju
- 3 šlaga
Priprema:
U kalup za tortu prečnika 24 cm. na dno staviti papir za pečenje, ne pomazivati ni papir ni obod kalupa. Belanca i šećer umutiti u čvrst sneg. Ovo podrazumeva to da kada se posle 2,3 minuta belanca ulupaju onda još toliko mutiti. Dodavati postepeno orahe i brašno prosejano sa praškom za pecivo lagano muteći.
Koru peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, zavisi i od rerne. Ostaviti da se kora prohladi i “padne” pa lagano nožem odvojiti od ivica kalupa. Na ovaj način kora se neće smanjiti i povući kao kada bi je vrelu odvajali od oboda. Na isti način pripremiti i drugu koru.
Za fil, izmešati lagano žumanca, puding, brašno i šećer sa malo mleka, oko 100ml., tek toliko da se dobije fina i glatka tečna smesa. Ostalo mleko staviti da prokuva i skuvati fil, na umerenoj temperaturi kuvati mešajući oko 3-4 minuta. Direktno na vreo fil staviti najlon foliju da se ne uhvati korica i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Maslac sobne temperature i šećer u prahu penasto umutiti, dodavati postepeno prethodni fil stalno muteći mikserom. Smesu podeliti na 2 dela, u jedan deo staviti iseckane bananice u drugi mlevene napolitanke. Filove pre slaganja torte ostaviti da se malo stisnu. Filovati – kora, fil sa bananicama, fil sa napolitankama, druga kora. Tortu ostaviti preko noći da kore postanu sočne, filovi se stegnu i da se sjedine ukusi.
NAPOMENA
Napolitanke pre mlevenja dobro ohladiti u frižideru da bi se dobile rastresite mrvice.
The post TORTA SA ORASIMA I ČOKO BANANICAMA, JEDNOSTAVNA ZA PRIPREMU, A PREUKUSNA! appeared first on Domaci Recept.
Izvor: http://bit.ly/2nAunCs
Comments
Post a Comment