Sastojci
1 kg oštrog brašna
40 gr svježeg kvasca ili 10 gr suhog
300 ml mlijeka
150 ml vode
100 ml ulja
1 žlica šećera
1 žlica soli, ako pravite slane onda dodajte još ili kada se ispeku, odmah tako vrele posolite
Priprema
U posudu u kojoj ćete mijesiti staviti 500 gr brašna, pa dodati mlako mlijeko, mlaku vodu, šećer i kvasac ( svjež izmrviti ).
Dobro izraditi rukom, pa dodati ulje i sol, još brašna i opet izraditi.
Dodati još brašna i na kraju tijesto umijesiti.
Pouljiti tijesto okolo, blago i ostaviti da se diže 30 – 60 minuta, ovisno o sobnoj temperaturi, dok se ne udvostruči.
Udvostručeno tijesto premijesiti i podijeliti na 5 dijelova.
Zatim svaki dio na još 5.
Sad taj svaki mali dio rukama razvući, a može i valjkom.
Ostaviti da odstoje toliko koliko je potrebno ulju da se zagrije.
Ulje zagrijati na jaču temperaturu.
Spustiti prvu turu da se peče i odmah smanjiti na srednju temperaturu.
Tako nastaviti peći do kraja.
Svaku stranu lepinjice peći po minutu do dvije, veoma kratko jer su baš tanke i dosta im je da se ispeku.
Stavljati pečene lepinjice na ubrus da bi se odstranio višak masnoće, piše Mali kuhar.
Dobar tek!
The post Jednostavan i brz recept za ukusne domace lepinice appeared first on Domaci Recept.
Izvor: http://bit.ly/2Ph8ynh
Comments
Post a Comment