Napravite ”Bosansku halvu” u nekoliko koraka, potrebno vam je 20-ak minuta.
Sastojci:
- 100 gr. maslaca ili margarina
- 100 gr. brašna
- 100 gr. šećera
- 200 ml. vode
- 1 vanilin šećer
- orasi ili kokos za dekoraciju
Postupak:
1Rastopiti 100 gr. maslaca i dodati 100 gr. brašna. Miješati 5-10 minuta bez prestanka jer lako zagori. Smjesa vam treba izgledati kao na slici.
2 U drugu šerpicu ulijte 200 ml. vode i 100 gr. šećera i jednu vrećicu vanilinog šećera. Stavite to da prokuha a kada bude smjesa sa brašnom i maslacem gotova dodamo sastojke (voda i šećer) koje smo prokuhali. Smjesu pustimo 10 sec. zatim je prekrijemo poklopcem da ne prska i odmah miješati da se ne stvore grudvice.
3 Halvu vadite u tanjir s kašikom i stavite u frižider. Pospite je po želji orasima ili kokosom. Halvu oblikujte također po vašoj želji da dobije lijep oblik.
The post HALVA – Bosansko tradicionalno jelo appeared first on Ideje Za Rucak.
Izvor: http://ift.tt/2GPekFj
Comments
Post a Comment