HALVA – Bosansko tradicionalno jelo


Napravite ”Bosansku halvu” u nekoliko koraka, potrebno vam je 20-ak minuta.

Sastojci:

  • 100 gr. maslaca ili margarina
  • 100 gr. brašna
  • 100 gr. šećera
  • 200 ml. vode
  • 1 vanilin šećer
  • orasi ili kokos za dekoraciju

Postupak:

1Rastopiti 100 gr. maslaca i dodati 100 gr. brašna. Miješati 5-10 minuta bez prestanka jer lako zagori. Smjesa vam treba izgledati kao na slici.

2 U drugu šerpicu ulijte 200 ml. vode i 100 gr. šećera i jednu vrećicu vanilinog šećera. Stavite to da prokuha a kada bude smjesa sa brašnom i maslacem gotova dodamo sastojke (voda i šećer) koje smo prokuhali. Smjesu pustimo 10 sec. zatim je prekrijemo poklopcem da ne prska i odmah miješati da se ne stvore grudvice.

3 Halvu vadite u tanjir s kašikom i stavite u frižider. Pospite je po želji orasima ili kokosom. Halvu oblikujte također po vašoj želji da dobije lijep oblik.

 

 

 

 

The post HALVA – Bosansko tradicionalno jelo appeared first on Ideje Za Rucak.


Izvor: http://ift.tt/2GPekFj

Comments