Šuškava torta
Torta koja se topi u ustima: Zapamtićete svaki zalogaj! Pri prvom krckavom zalogaju ćete shvatiti zasto je “šuškava“…
Sastojci
za jednu koru
- 3 bJelanca
- 9 kašika šećera
- može se dodati par kapi sirćeta ili limunovog soka
Praviti 3 ovakve kore.
za fil
9 žumanaca
150 g. šećera u prahu
100 g. čokolade za kuHanje(još je ljepše ako stavite mliječnu Milku)
250 g. maslaca ili margarinai jos
2 šlaga
Priprema
Bjelanca i šećer umutiti u čvrst snijeg. Šećer dodaTI odmah, kašiku po kašiku, čim počnete da mutim bjelanca. Bjelanca mutiti nekoliko minuta, ne prestati sa mućenjem odmah kada budu čvrsta. Na prevrnutu tepsiju dimenzija oko 25×30 cm na koju se stavi papir za pečenje rasporediti snijeg od bjelanaca. Sušiti na 100 stepeni oko 1,5 sat. Koru ostaviti da se ohladi zajedno s papirom.
Fil
Umutiti žumanca i šećer pa kuhati na pari desetak minuta. Dodati čokoladu, dobro izmiješati i ostaviti da se ohladi. Pjenasto umutiti maslac pa ga sjediniti sa hladnim filom.
Filovati ovim redom – kora – čokoladni fil – šlag
pa ponoviti postupak, treća kora koja je posljednja se ne filuje.
Umjesto čokolade možete dodati i dvije, tri kasike kakao praha, ukus će isto biti dobar.
The post ŠUŠKAVA TORTA appeared first on Ideje Za Rucak.
Izvor: http://ift.tt/2sYYeak
Comments
Post a Comment