MUSAKA – od kiselog kupusa


Neobična verzija poznatog jela koja se veoma brzo pravi, podsjeća nas na razvaljanu sarmu. Musaka na zdraviji način. 

 

Sastojci:

  • junetina 500 g
  • 1 glavica crvenog luka
  • 100 g suhog mesa
  • 750 g kiselog kupusa
  • 80 g riže
  • 2 žlice paradajz sosa
  • 1 lovorov list
  • 150 ml mlijeka
  • 150 ml temeljac mesne juhe
  • 1 jaje
  • ulje sol i biber

 

Priprema:

1Za početak propržimo luk i nasjeckanu slaninu dok luk ne postane staklast. . Potom dodamo mljevenu junetinu i nastavimo pržiti uz stalno miješanje dok meso ne postane zrnasto i ne ispari sva tekućina.

 

2Dodamo opranu rižu, kratko dinstamo i  sve zajedno začinimo sa soli i biberom. U to dodamo paradajz sos i lovorov list. Na dno posude za pečenje stavimo polovicu kiselog kupusa kojeg smo narezali na rezance, rasporedimo ga, preko njega stavljamo mljevenim mesom i potom preostali narezani kupusom.

 

4

Preliv za musaku pravimo tako što dolijemo mlijeko, jaja i mesni temeljac u zdjelu i tim prelijemo musaku.  Stavimo da se peče na 180°C otprilike 40-ak minuta.

 

 

 

 

 

The post MUSAKA – od kiselog kupusa appeared first on Ideje Za Rucak.


Izvor: https://ift.tt/2GfsL5e

Comments