Najbolji pire krompir, nježan, mekan, puterast. Da vam uvijek uspije bitno je samo par stvari da uradite, piše “Šerpica“.
Sastojci:
- 1,500 g bijelog krompira (može i crveni)
- 1 dcl vrelog mlijeka
- 50 g maslaca ili margarina (margarin za peciva ili za mazanje)
- 2 kašičice soli
- 5 kašika neutralne pavlake (ako imate)
Priprema:
Krompir operite, ogulite, opet operite pa isjecite na kocke. Stavite u dublju šerpu, nalijte vodu da bude dva prsta iznad i kuhajte oko 30 minuta. Dužina kuhanja zavisi od vrste, kvaliteta krompira i koliko ste ga sitno isjeckali. Ako ga isječete na dosta male kocke biće kuhan i za 15 minuta.
Kuhan krompir ocijedite od vode, dodajte so i maslac pa umutite mikserom. Potom lagano dodajte mlijeko i neutralnu pavlaku. Mlijeko ne mora svo da se potroši, procijenite sami koja vam gsutina odgovara.
Poslužite ga uz razna jela, soseve, prelive, meso…Ako pečete meso ili kobasice fino je u pire umiješati masnoću od pečenja. Sve zavisi uz šta ga služite, ali možete dodati i beli luk, mirođiju, peršunovo lišće, kurkumu (od nje bude žući)…
Prijatno i uživajte u kuhanju!
The post NAJKREMASTIJI KROMPIR PIRE, SAVRŠEN PRILOG GLAVNOM JELU! appeared first on Ideje Za Rucak.
Izvor: https://ift.tt/2z6NlRr
Comments
Post a Comment