PREDIVNA POSNA POGAČA

Sastojci:

  • 20 gr svežeg kvasca ili 5 gr suvog
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 50 ml ulja + 1 kašika
  • 600 gr brašna
  • 200 ml mlake vode
  • susam za posipanje
  • 100 – 125 gr posnog margarina za premazivanje

Priprema:

Mlakoj vodi dodati kvasac i šećer i promešati da se kvasac krene otapati. Zatim dodati pola mere brašna i ulje pa dobro to kašikom izraditi. Sve dok nema grudvica, dobro umutiti. Zatim dodati ostatak brašna i so pa mešati kašikom i na kraju blago rukom umesiti. Preliti kašikom ( ili dve ) ulja, premazati celo testo i ostaviti da nakisne oko 45 minuta.

Nakislo testo malo premesiti (šta znači malo – istresti na podlogu posutu brašnom pa krajeve testa prebaciti prema sredini). Podeliti na 4 jednaka dela i napraviti loptice, (uštinite jedan komadić testa veličine rafaelo kuglice i ostavite), lepo ih oblikovati (stavite lopticu na sto tamo gde nema brašna i vrtite rukom u krug i kada je podignete i pogledate od dole ona je zatvorena, baš kao loptica)

Ostaviti da odmore 5 minuta pa uzeti onu prvu što se oblikovali, prvo prstima je istanjiti i razvući u krug oko 25 cm. Otopiti margarin, ali da ne bude vreo, nego onako mekan ( gnjecav ) i premazati krug. Isto uraditi sa još dva testa i poslagati ih jedno na drugo lepo spajajući ivicu na ivicu. Četvrto testo sam razvući i prebaciti preko trećeg premazanog. Podmazati tepsiju margarinom prečnika 30 cm. Preneti u tepsiju naslagano testo.

Zaseći nožem na 8 jednakih delova neka 3cm od sredine pa do kraja, to najbolje uradite ako na sredinu stavite neku malu čašicu ili šolju. Zatim svaki od 8 delova zasečete ukoso pri ivicama. Sad svaki vrh privučete kroz zasečen deo. Pri sečenju i provlačenju neka su vam i nož i prsti posuti brašnom ( malo se lepi )

Kada izvrtite sve onda ponovite zasecanje po već isečenim ivicama tih trouglića jer će se početi spajati jer testo već kisne. Zatim po sredini svakog trougla zasecite crtu i provucite taj mali zavijeni deo. Radite jedan po jedan jer ako sve zasečete dok dodjete do kraja ovi zadnji će se slepiti.

Ono testo što ste “uštinuli” razvaljati u štraftu pa uviti, dobiće se cvetić i njega zabodite u sredinu. Na kraju premažite sve otopljenim margarinom, ali opet ne vrelim, pospite susamom i krupnom morskom soli i ostavite da kisne 10 minuta pa uključite rernu na 200 stepeni. Pecite oko 30 minuta na rešetki nižoj od sredine ali ne skroz dole, otprilije na visini 1/3 rerne, da se tako izrazim.

Peći oko 25 minuta, zavisno od rerne. Na kraju pečenu pogaču opet premazati četkicom tankim slojem otopljenog margarina i ostaviti tako 5 minuta, a zatim se orkenuti na tacnu ili veliki tanjir i spremna je za služenje. Ova pogača i ne mora ovako da se uvija, dovoljno je naslagati 4 testa, iseći na 8 trouglova i onda svaki zaseći po sredini pa provući donje delove kroz sredinu.

 

The post PREDIVNA POSNA POGAČA appeared first on Ideje Za Rucak.


Izvor: https://ift.tt/2j7Codj

Comments