ZAPEČENE TIKVICE IZ RERNE

SASTOJCI:

Za umak

  • 300g mljevene junetine
  • 1 glavica ljubičastog luka (ili običnog)
  • 2-3 mrkve
  • 3-4 žlice riže
  • malo listića celera
  • 1-2 rajčice(ili pelati)
  • malo pirea od rajčica
  • po potrebi: sol, papar, origano, talijanska mješavina, vegeta, crvena paprika…
  • malo svježeg bosiljka i peršina

Ostalo

  • 2-4 tikvice
  • malo ulja
  • nekoliko žlica ribanog parmezana (ili drugi sir)

Preljev

  • 3 kom jaja
  • 1-1, 5 dcl kiselog vrhnja
  • 1-1,5 dcl mlijeka
  • 1 žlica brašna
  • ostaci tikvica (naribani)
  • malo soli i papra

Priprema:

Luk izrezati na tanko i pržiti na ulju, kad dobije boju dodati mljeveno meso i pržiti da se meso razbije. Pržiti meso i miješati dok sva voda koju je meso pustilo ne ispari, a meso potamni i počne mirisati na čevapčiće i pljeskavice.

Dodati mrkvu rezanu na tanke kolutiće, malo propržiti i dodati rižu, i nju malo pržiti, a nakon toga i sjeckane listiće celera, oni su malo tvrđi pa ih treba dodati sada, a ne na kraju.

Dodati oguljenu rajčicu, narezanu na kockice, pa opet miješati i pržiti. Zaliti s malo kipuće vode pa pokriveno pustiti da se ukuhava kao šalša. Povremeno miješati i dolijevati vodu po potrebi. Kuhati umak 20-30 minuta. Svježi bosiljak i peršin nasjeckati, te ih dodati  u gotovi umak i izmiješati.

Tikvice oprati, ako su mlade ne treba ih guliti. Narezati na komade duljine 3-4 cm. Svaki komad izdubiti čajnom žlicom i poredati u tepsiju jednu do druge. Slobodno dodati još 2-3 komada jer kad se skuhaju, smekšaju se pa može stati još nekoliko.

Ostatke naribati na krupni ribež. Izdubljeni dio se može nasjeckati pa dodati u mesni umak. Naribane tikvice posoliti i ostaviti da puste vodu.

Izdubljene komade skuhati u slanoj vodi 3-4 minute. Poredati u nauljenu tepsiju. Svaki komad napuniti mesnim umakom. Po umaku posuti malo mljevenog parmezana ili nekog drugog sira.

Zapeći u pećnici oko 15-20 minuta, na 200 C. U zdjeli izmiješati jaja, vrhnje, mlijeko i brašno. Posoliti i popapriti po ukusu. Naribane tikvice dobro ocijediti i dodati u smjesu s jajima, izmiješati.

Preliti svaki komad tikvice sa žlicom preljeva, zahvatiti s dna zdjele jer ribane tikvice potonu. Ostatkom preljeva preliti između tikvica. Zapeći još 15-ak minuta, da dobro porumeni.

Posluživanje

Poslužiti sa salatom, ili s jogurtom, vrhnjem…

(SB/Coolinarka)

 

The post ZAPEČENE TIKVICE IZ RERNE appeared first on Ideje Za Rucak.


Izvor: https://ift.tt/2APPcPz

Comments