SASTOJCI:
Za umak
- 300g mljevene junetine
- 1 glavica ljubičastog luka (ili običnog)
- 2-3 mrkve
- 3-4 žlice riže
- malo listića celera
- 1-2 rajčice(ili pelati)
- malo pirea od rajčica
- po potrebi: sol, papar, origano, talijanska mješavina, vegeta, crvena paprika…
- malo svježeg bosiljka i peršina
Ostalo
- 2-4 tikvice
- malo ulja
- nekoliko žlica ribanog parmezana (ili drugi sir)
Preljev
- 3 kom jaja
- 1-1, 5 dcl kiselog vrhnja
- 1-1,5 dcl mlijeka
- 1 žlica brašna
- ostaci tikvica (naribani)
- malo soli i papra
Priprema:
Luk izrezati na tanko i pržiti na ulju, kad dobije boju dodati mljeveno meso i pržiti da se meso razbije. Pržiti meso i miješati dok sva voda koju je meso pustilo ne ispari, a meso potamni i počne mirisati na čevapčiće i pljeskavice.
Dodati mrkvu rezanu na tanke kolutiće, malo propržiti i dodati rižu, i nju malo pržiti, a nakon toga i sjeckane listiće celera, oni su malo tvrđi pa ih treba dodati sada, a ne na kraju.
Dodati oguljenu rajčicu, narezanu na kockice, pa opet miješati i pržiti. Zaliti s malo kipuće vode pa pokriveno pustiti da se ukuhava kao šalša. Povremeno miješati i dolijevati vodu po potrebi. Kuhati umak 20-30 minuta. Svježi bosiljak i peršin nasjeckati, te ih dodati u gotovi umak i izmiješati.
Tikvice oprati, ako su mlade ne treba ih guliti. Narezati na komade duljine 3-4 cm. Svaki komad izdubiti čajnom žlicom i poredati u tepsiju jednu do druge. Slobodno dodati još 2-3 komada jer kad se skuhaju, smekšaju se pa može stati još nekoliko.
Ostatke naribati na krupni ribež. Izdubljeni dio se može nasjeckati pa dodati u mesni umak. Naribane tikvice posoliti i ostaviti da puste vodu.
Izdubljene komade skuhati u slanoj vodi 3-4 minute. Poredati u nauljenu tepsiju. Svaki komad napuniti mesnim umakom. Po umaku posuti malo mljevenog parmezana ili nekog drugog sira.
Zapeći u pećnici oko 15-20 minuta, na 200 C. U zdjeli izmiješati jaja, vrhnje, mlijeko i brašno. Posoliti i popapriti po ukusu. Naribane tikvice dobro ocijediti i dodati u smjesu s jajima, izmiješati.
Preliti svaki komad tikvice sa žlicom preljeva, zahvatiti s dna zdjele jer ribane tikvice potonu. Ostatkom preljeva preliti između tikvica. Zapeći još 15-ak minuta, da dobro porumeni.
Posluživanje
Poslužiti sa salatom, ili s jogurtom, vrhnjem…
(SB/Coolinarka)
The post ZAPEČENE TIKVICE IZ RERNE appeared first on Ideje Za Rucak.
Izvor: https://ift.tt/2APPcPz
Comments
Post a Comment