Gulaš je višenamjenski, brzi i jednostavni sos od govedine, začinjen alevom paprikom. Potiče iz Istočne i Jugoistočne Evrope, a danas ćemo istraživati njegovo balkansko lice. Izvrstan je sa rižom, tjesteninom ili kinoom.
Scale
Sastojci
- 2 supene kašike maslinovog ulja (ili običnog)
- 1 luk (oguljen, sitno nasjeckan)
- 500 grama govedine (bilo koji komad)
- 1/2 supene kašike bibera
- 1/2 supene kašike soli (ili vegete)
- 3 supene kašike aleve paprike (ili više)
- (Optionalno) 2 stabljike celera (nasjeckane)
- 2 mrkve (velike, oguljene, nasjeckane)
- 2 supene kašike prezle
- (Optionalno) 4 supene kašike paradajz sosa
- (Optionalno) 1/2 supene kašike šećera
Nacin pripreme
- U dubljoj tavi zagrijte ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i dinstajte. Dodajte govedinu na luk, ali ne miješajte, već pustite da se dinsta zajedno oko 15-20 minuta.
- Dodajte začine. Dinstajte dodatnih 5 minuta.
- Dodajte mrkvu (i celer ako koristite) i dobro promiješajte. Dinstajte dodatnih 5 minuta.
- Dodajte oko 400 mililitara vode. Nastavite dinstati na najnižoj temperaturi oko 30-40 minuta. (Ako volite rjeđi sos, dodajite još malo vode uz dinstanje. Ako volite gušći sos, ne dodajite više vode, a možete i čitavu količinu vode malo smanjiti.)
- (Ako koristite paradajz sos, dodajte ga zajedno sa šećerom, pa promiješajte.)
- Dodajte prezlu. Dobro promiješajte. Dinstajte dodatnih 5-10 minuta. Servirajte gulaš dok je vreo.
Dodatna upustva
Napravite rižu, kuskus, polentu, hljeb, tjesteninu ili kinou sa strane.
Izvor: balkanlunchbox.com
The post Balkanski Gulaš appeared first on Domaci Recept.
Izvor: http://bit.ly/2Jx2fYr
Comments
Post a Comment