Mousse torta od čokolade, karamela i mascarponea
Iako izgleda impresivno ovu tortu nije nimalo teško ispeći i sigurno će uspjeti i početnicima. Uz samo malo truda i vremena dobit ćete fantastičan desert!
Sastojci
biskvit
-
1 jaje
-
100 g šećera
-
1 vanili šećer
-
prstohvat soli
-
60 ml mlijeka
-
60 ml ulja
-
1 žličica praška za pecivo
-
25 g kakaa
-
100 g glatkog brašna
mousse
-
500 ml vrhnja za šlag
-
60 g crne čokolade (min. 70%)
-
80 g šećera
-
80 g maslaca
-
200 g mascarponea
-
1 bourbon vanili šećer ili sjemenke iz jedne mahune vanilije
-
25 g šećera
-
4 listića želatine
dekoracija
-
20 g crne čokolade
-
10 g maslaca
Priprema :
biskvit koji to nije
-
Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup za tortu obložite papirom za pečenje ili premažite maslacom.
-
Jaje umutite pjenjačom sa oba šećera dok smjesa ne izblijedi. Dodajte sol, mlijeko i ulje. Zatim umiješajte mješavinu kakaa, praška i brašna i vrlo kratko promiješajte. Prelijte u kalup i pecite oko 20 min, tj. dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista. Ohladite u kalupu pa izvadite. Nazubljenim nožem poravnajte površinu biskvita pa stavite na ravnu plohu. Obruč kalupa za tortu premažite uljem pa obložite papirom za pečenje i stegnite oko biskvita.
kreme
-
400 ml vrhnja za šlag izmiksajte. Podijelite na 3 dijela.
-
Čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj, malo pustite da se ohladi pa pomiješajte s 1/3 tučenog vrhnja. Nanesite na pripremljeni biskvit – najlakše je pomoću slastičarske vrećice u obliku puža, pa još špatulom poravnati vrh. Stavite u hladnjak.
-
Želatinu namočite u hladnoj vodi.
-
Za karamel u duboku zdjelu stavite šećer i miješajte na laganoj vatri dok se ne otopi. Zatim prestanite miješati i kad počne tamniti skinite s vatre. Umiješajte maslac i 100 ml vrhnja za šlag na sobnoj temperaturi, vratite na vatru i miješajte dok se sve ne otopi. Skinite s vatre i umiješajte dva ocijeđena listića želatine. Ohladite do sobne temperature pa pomiješajte s 1/3 tučenog vrhnja za šlag. Premažite preko ohlađenog i stisnutog čokoladnog sloja pa vratite u hladnjak ili zamrzivač ako vam se žuri.
-
Mascarpone zagrijavajte na laganoj vatri zajedno sa šećerom i vanilijom sve dok se šećer ne otopi. Skinite s vatre i umiješajte preostala dva listića želatine. Ohladite do sobne temperature i pomiješajte s preostalim tučenim vrhnjem. Premažite preko stvrdnutog karamel sloja pa vratite u hladnjak ili zamrzivač.
-
Sve zajedno hladite najmanje 4 sata. Kada se sve dobro stisne, pažljivo uklonite obruč od kalupa i papir za pečenje.
-
20 g čokolade otopite sa maslacem na pari ili u mikrovalnoj pa presipajte u slastičarsku vrećicu ili običnu vrećicu za zamrzavanje. Stjerajte sve u jedan ugao pa odrežite vrh da dobijete otvor širine oko 1 mm. Čokoladom išarajte površinu torte. Ponovno ohladite 10-tak minuta i torta je spremna za posluživanje! Držite u hladnjaku. Dobar tek!
napomene
-
Mousse možete raditi i bez biskvita, u čaši i tada možete smanjiti količinu želatine za 50%.
-
Kod izrade moussea budite strpljivi i čekajte dok vam se sve maksimalno ohladi prije nego miješate sa tučenim slatkim vrhnjem – znači, pratite koliko se zgušnjava i kad se npr. karamela počne zgušnjavati umiješajte ju lagano u vrhnje, jer ako bude pretopla i prerijetka, izgubit ćete prozračnost vrhnja.
-
Nemojte zaboraviti obložiti obruč kalupa papirom za pečenje jer će tako torta biti urednija kada ga skinete i lakše će se odvojiti.
-
Količine su dovoljne za tortu od 18 cm. Za klasičnu od 26 cm povećajte sve za 50%
The post Mousse torta od čokolade, karamela i mascarponea appeared first on Domaci Recept.
Izvor: https://ift.tt/2RcXNAT
Comments
Post a Comment