Slagana sirnica pripada porodici balkanskih pita. Ova pita je jelo iz “jedne tepsije.” Pravi se tako što se kupovna jufka filuje sa filom od sireva i jaja.
Scale
Sastojci
- 400 grama mladog sira
- 250 grama feta sira (ili Travničkog)
- 250 grama pavlake
- 4–5 jaja
- ½ kašikice soli
- 500 grama kupovne jufke (oko 16–18 listova)
- ½ šolje mlijeka
- (Opcionalno) 1 supena kašika putera
- Ulje
Nacin pripreme
- U većoj zdjeli dobro pomiješajte sireve, pavlaku, jaja i sol dok ne postanu jedna smjesa.
- Odmotajte jufku, i pouljite tepsiju u kojoj ćete slagati pitu. Stavite dva lista jufke na dno, a da pritom premažete svaki sloj jufke sa uljem.
- Zagrijte rernu na 200C.
- Ravnomjerno premažite gornju jufku sa oko 4 supene kašike fila, a zatim stavite jedan list jufke na fil. Ponovo premažite uljem prije nego stavite sljedeći sloj fila.
- Ponavljajte dok ne iskoristite sav fil i jufku, ali ostavite dva do tri lista jufke za vrh. Premažite gornji sloj i stavite u rernu.
- Pecite 15 minuta, a zatim okrenite tepsiju 180 stepeni. Ako je jufka uhvatila puno boje, možete je prekriti folijom. Pecite još 15 do 20 minuta.
- Izvadite pitu iz rerne, poprskajte sa mlijekom (opcionalno i puterom), i ostavite da se hladi 15 do 20 minuta.
- Jedite pitu dok je topla.
Dodatna upustva
Ako je jufka duža (veća) od vaše tepsije, možete je ili izrezati da stane u tepsiju, ili saviti (zgužvati) dio koji je višak dok filujete.
Izvor: balkanlunchbox.com
The post Slagana Sirnica appeared first on Domaci Recept.
Izvor: http://bit.ly/2wMOxuA
Comments
Post a Comment