Slagani Burek (Sa Kupovnim Jufkama)

Slagani burek. Brzinska pita koju pravimo sa faširanom junetinom koju slažemo preko kupovnih jufki predhodno premazanih puterom, a potom pečemo do zlatno žute boje. Mnogo pite za malo truda. 

Slagani burek. Brzinska pita koju pravimo sa faširanom junetinom koju slažemo preko kupovnih jufki predhodno namazanih puterom, a potom pečemo do zlatno žute boje. Mnogo pite za malo truda. Ground beef phyllo pie. Ground beef (or veal) layered in phyllo sheets softened with butter, then baked until golden. Much pie. Not much fuss. Ground beef phyllo pie. Ground beef (or veal) layered in phyllo sheets softened with butter, then baked until golden. Much pie. Not much fuss. Ground beef phyllo pie. Ground beef (or veal) layered in phyllo sheets softened with butter, then baked until golden. Much pie. Not much fuss. Ground beef phyllo pie. Ground beef (or veal) layered in phyllo sheets softened with butter, then baked until golden. Much pie. Not much fuss. 


Scale

Sastojci

  • Nadjev
  • 500 grama faširanog mesa (teletina ili junetina)
  • 1 luk (manji, oguljen, nasjeckan)
  • 1 supena kašika vegete
  • 1/2 čajne kašike bibera
  • 1/8 čajne kašike soli
  • 1 čajna kašika ulja
  • Namaz za jufku
  • 125 grama putera
  • 4 supene kašike ulja plus još malo
  • 4505500 grama kupovnih jufki ili kora (ili oko 16 do 18 listova)
  • Glazura
  • 70100 grama putera

Nacin pripreme

  1. U većoj zdjeli napravite nadjev tako što sve sastojke zamijesite rukama dok se ne sjedine.
  2. U maloj šerpici sastavite puter i ulje zagrijte na nižoj temperaturi dok se puter ne istopi.
  3. Pouljite tepsiju (veličine otprilike 30 cm, najbolje okruglu), i napravite dva do tri sloja jufke na dnu premažući svaki sloj puterom i uljem. (Ako su vam kore-jufka veći od tepsije, odrežite ih da stanu. Jedan list jufke može da bude više od jednog sloja.) Uzmite dvije šake nadjeva i rasparčajte ravnomjerno po vrhu jufke. Poklopite sa dva sloja jufke premažući svaki sa puterom i uljem. Na vrh ponovo stavite dvije šake nadjeva tako što ga ravnomjerno rasparčate po vrhu. Ponovite korake dok ne potrošite sav materijal, ali ostavite tri sloja jufke za vrh pite. Zagrijte rernu na 250°C.
  4. Stavite zadnja tri sloja na vrh pite i svaki premažite puterom i uljem. (Ako možete napravite tako da sloj na vrhu potpuno pokrije sve slojeve, i ušuškajte krajeve sa strane.)
  5. Pecite 5 minuta. Smanjite temperaturu na 180°C i pecite dodatnih 10 minuta. Konačno, smanjite na 150°C i pecite posljednjih 10 do 15 minuta. Ako je potrebno, prekrijte pitu sa folijom. Dok se peče, okrenite pitu u rerni po potrebi.
  6. U manjoj šerpici, istopite puter za glazuru na nižoj temperaturi.
  7. Ugasite rernu, posprejajte puter po vrhu pite, i ostavite u toploj rerni nekoliko minuta. (Ako je jufka previše planula tokom pečenja, slobodno odbacite najgornji sloj, pa tek onda poprskajte sa puterom.)
  8. Poslužite pitu dok je topla uz salatu i jogurt.

Dodatna upustva

Ako je jufka duža (veća) od vaše tepsije, možete je ili izrezati da stane u tepsiju, ili saviti (zgužvati) dio koji je višak dok filujete.

Izvor: balkanlunchbox.com

The post Slagani Burek (Sa Kupovnim Jufkama) appeared first on Domaci Recept.


Izvor: http://bit.ly/2WjyIe2

Comments